Правителството разреши на Българския енергиен холдинг да влезе в преговори с

...
Правителството разреши на Българския енергиен холдинг да влезе в преговори с
Коментари Харесай

БЕХ започва преговори с американски компании за изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй

Правителството разреши на Българския енергиен холдинг да влезе в договаряния с компании от Съединени американски щати за построяването на 7-ми реактор на АЕЦ " Козлодуй ". Става въпрос за компании, които създават технологии в региона на нуклеарната енергетика, най-новите и модерни технологии, в това число и технологии, свързани с така наречен дребни модулни реактори, като задачата на това позволение ще бъде да се направи изследване на опциите, свързани с опцията за създаване на нова нуклеарна мощ на утвърдената към този момент площадка номер 2 на АЕЦ " Козлодуй ". Това разгласи на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

" Много е рано да приказваме за мощности, както и за гориво, защото тук става въпрос за едно изследване, което би трябвало да се направи, с цел да забележим по какъв начин по най-хубавия метод да пимслим в каква посока да вървим, тъй че от една страна да подсигуряваме своята енергийна сигурност, въпреки това да следваме своята политика по диверсификация на енергийните запаси и от трета страна - да реализираме заложените цели в границите на Европейския съюз за нулева беземисионна сила до 2050 година ", побърза да посочи тя.

" Друг основен претекст за това решение е обвързван и с издадената заповед на 21 февруари 2020 година от ръководителя на Агенцията за нуклеарно контролиране, с която заповед е избрана и определена площадка номер 2 на АЕЦ „ Козлодуй “, откакто през април 2019 година влезе в действие утвърденият Оценка на въздействието върху околната среда. Знаете, че може би 4 години се водеха правосъдни каузи, свързани с оспорването на тази Оценка на въздействието върху околната среда, която е реалност от януари 2015 година към сегашния миг са налице всички предпоставки да продължим напред и да създадем такова изследване, което да ни даде ясното във връзка с опциите, които имаме в границите на този Оценка на въздействието върху околната среда ", добави още министърът на енергетиката. 

По отношение на АЕЦ " Белене " Петкова съобщи, че процедурата е в ход. " Процедурата беше стартирана с решение на Народното събрание. Към актуалният миг има закъснение на стадии от процедурата, защото рецесията с ковид наложи тотална метаморфоза на целия развой, обвързван с провеждането на процедурата ", посочи енергийният министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР